Hur kan jag själv lindra besvären?

Har du besvär med lukt, klåda eller sveda i samband med avföringsinkontinens? Det finns hjälp att få!

Huden runt ändtarmsöppningen kan bli irriterad när det läcker ut avföring. Du kan också få klåda av läckaget. Därför är det viktigt att hålla huden ren. Det kan räcka med bara vatten, eventuellt med lite olja, eller med en mycket mild tvål. Undvik starka och parfymerade tvålar. Tvättar du dig för mycket kan det slita på huden, därför är det bra att använda en täckande salva som skyddar huden efter att du har tvättat dig.

För att minska irritationen och hålla huden runt analöppningen så torr som möjligt kan en liten bomullsrondell eller ett inkontinensskydd behövas. Inkontinensskydd kan skrivas ut på hjälpmedelskort och ingår i högkostnadsskyddet. Ett hjälpmedelskort är ett slags recept för hjälpmedel.

Behöver du andra specifika hjälpmedel just för avföringsinkontinens kan du rådgöra med en uroterapeut.

Om du oroar dig för lukten kan du prova Sanisoft mini kol. Det är ett unikt inkontinensskydd med kol, som tar bort lukten (LÄNK TILL SHOPPEN).

Tema hjälpmedel kan du läsa om hur det går till att få inkontinenshjälpmedel. Där finns också information om vilka hjälpmedel som är tillgängliga där du bor.